ПГИ "Георги Стойков Раковски"
Професионална гимназия по икономика в град Ямбол

Проект "РАБОТА В ЕВРОПА - УМЕНИЯ ЗА УСПЕХ" по Програма Еразъм+

Преди броени дни, Професионална гимназия по икономика „Г.С.Раковски” беше домакин на втората работна среща на учителите-партньори по проект „Работа в Европа-умения за успех” по Ключова дейност КА2 на Програма „Еразъм+”.

След една пълноценна година, в периодите между две международни срещи във Франция и Хърватска, шестте екипи/ученици и учители/, изработиха няколко презентации/за индустриалното минало на родния край, за успешни предприятия в регионите на партньорите и др./; посетиха различни по производство фирми; участваха в обучения; изготвиха критерии за оценка на предприятията; получиха сертификати за придобити компетенции и умения; срещнаха млади и амбициозни предприемачи; проведоха интервюта с пенсионирани служители за сравняване на условията на труд; заснеха видеоклипове и работиха с дигиталния инструментариум на платформата etwinning.

Всички тези дейности трябваше да бъдат представени и анализирани в междинен доклад по проекта, над който работиха партньорите. 

Гостите присъстваха на открит урок за дейността на учебно-тренировъчна фирма, с участието на 11“в“ клас, специалност „Оперативно счетоводство“. С блестящото си представяне, учениците спечелиха две места за участие в третата партньорска среща в гр. Луго, Испания през ноември.

Трите делови дни бяха разнообразени с посещение на Културно-информационен център „Безистен“, който впечатли гостите с високо-технологично представени експозиции за минало, настояще и бъдеще на града ни.

Разходката из НАР „Кабиле“ и изкачването на Зайчи връх зареди с положителна енергия, а екскурзията до Созопол и архитектурно-етнографския комплекс „Генгер“ край Айтос, създадоха прекрасни спомени и желание да се опознае по-добре България в следващи пътувания.

Особено очарование на пребиваването придадоха упойващия аромат на липите, интелигентната красота на централната част на Ямбол и великолепието на розариума в градския парк, напомнящ импресионистичните картини на Клод Моне.

Предстои още една интензивна работна година, с нови задачи, срещи и подготовка за успешно бъдеще.

Мариана Цонкова

Проект  "РАБОТА В ЕВРОПА - УМЕНИЯ ЗА УСПЕХ"  по Програма Еразъм+ - Изображение 1Проект  "РАБОТА В ЕВРОПА - УМЕНИЯ ЗА УСПЕХ"  по Програма Еразъм+ - Изображение 2