ПГИ "Георги Стойков Раковски"
Професионална гимназия по икономика в град Ямбол

Испански предприемачи споделят опит пред ямболски ученици

Красивата испанска провинция Галиция разкри своите средновековни тайни и съвременни успехи в областта на предприемачеството на група ученици от Професионална гимназия по икономика „Г.С.Раковски”, Ямбол. От 6 до 13 ноември, партньорските екипи по проект „Работа в Европа-умения за успех” участваха в третата работна среща, домакин на която беше Икономическа гимназия „Ностра Сеньора дос Ойос Грандес” в град Луго. 

В първия ден от работната седмица, учениците получиха представа за испанската образователна система и проследиха хрониката на проекта, чието начало е през септември 2015 г.

В месеците преди срещата, всички партньори трябваше да проучат какви умения изискват работодателите в техните страни при наемане на нови служители. В Луго, учениците обобщиха приликите и разликите в европейските правила за социално поведение. С въображение и знания, върху постер, беше създаден профила на идеалния кандидат за работа.

Срещата с реалния бизнес се проведе в AMS Lab – модерно химическо предприятие, с млади и предприемчиви работодатели и служители. Презентацията показа четири области на работа: текстил, мода, козметика и генетичен анализ, за чиято конкурентноспособност фирмата използва надеждни инструменти и методи като не се страхува да експериментира с цел намиране на по-доброто решение. 

С подкрепата на Градския съвет на Луго, Министерството на индустрията на Испания и правителственото управление на Галиция, функционира Център за промотиране на бизнеса и предприемачеството в региона-CET-Nodus-Espazo Lab. Учениците имаха възможност да го посетят и да се запознаят с обучителните дейности.

Работната програма беше разнообразена с посещения на културни и исторически забележителности: Музея на Луго и Катедралата, крепостните стени от римската епоха, забележителната катедрала в Сантиаго де Компостела. Вълнуващ беше преходът по Пътя на поклонниците/Camino/, който води до Бенедиктински манастир, строен в продължение на няколко века и свидетел на исторически и религиозни събития.

В последния ден на пребиваването, международната група беше приета любезно от Кмета на град Луго, а вечерта учениците гостуваха на семействата на новите си приятели.

Учителите уточниха предстоящите задачи за четвъртата последна среща по проекта, която ще се състои в гр. Ахаус, Германия. 

Мариана Цонкова - учител по френски език и координатор на проекта

 

Испански предприемачи споделят опит пред ямболски ученици - Изображение 1Испански предприемачи споделят опит пред ямболски ученици - Изображение 2