15 ноември 2018 Г. - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН
БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

 

Благотворителен базар
 на ръчно изработени мартенички от учениците
на ПГИ „Георги С. Раковски“ гр.Ямбол


22 февруари - Световен ден против тормоза в училище

Не са малко учениците, които са тормозени от други такива, понякога дори ежедневно.Затова нашето училище се включи тази година в подкрепа на кампанията на 22.02.2017 г.

 

 

УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧНА ФИРМА
 
„Компас Роял Тур“

 По случай празника на ПГИ „Г. С. Раковски“ на 13.04.2016г. беше представен открит урок – „Работа в учебно предприятие“ с 11в клас под ръководството на – г-жа Митошка Пенева.

Специални гости на това прекрасно пътешествие чрез туристическа агенция „Компас Роял Тур“ бяха инж. Роса Георгиева ст.експерт ПОО от Регионален инспекторат по образованието – гр.Ямбол,  г-жа Румяна Никова – Директор на ПГИ „Г. С. Раковски“, г-н Кольо Манев – от туристическа агенция „Манев скайтур“, г-жа Нели Желязкова – класен ръководител на 11в клас,  г-жа Мариана Митева – учител по английски език и учениците от ОУ „Христо Смирненски“ гр.Ямбол и ОУ „Николай Петрини“ гр.Ямбол.

Учениците от 11в клас на гимназията създадоха „туристическа агенция“. Фирма, която организира и изпълнява желанията на своите клиенти за тяхното незабравимо пътешествие. Задачите на агенцията бяха да намерят дестинации, да осигурят удобни и изгодни цени за всеки клиент и да покрият техните очаквания и изисквания.

Гостите успяха да попаднат в необятния свят на пътешествие, да се насладят на различни туристически обекти, чрез виртуалната разходка на Александър Моллов – преводач и Мирослав Видев – екскурзовод. Разбраха с какво се занимава мениджъра на фирмата, ръководителя на отдел „Човешки ресурси“, главния счетоводител на фирмата и защо в нашето училище се изучава предмета „Счетоводство“.


VIII Национална олимпиада по гражданско образование

 На 9 май 2015 г., Деня на Европа, 2 ученички от ПГИ "Георги С. Раковски", участваха в VIII Национална олимпиада по гражданско образование, състояла се в Шумен.

Оценяването на всички 40 класирани от цяла България бе осъществено от Национална изпитна комисия под председателството на доц. д-р Захари Захариев и още десет членове професори, доценти и главни асистенти, които са доказани специалисти в областта на Гражданското образование.

В първата част от олимпиадата Десислава Христова от 12в клас и Доника Донева от 12б клас представиха своята гражданска позиция по зададен от националната комисия казус в писмен вид в рамките на два астрономически часа. А втората част изискваше публична защита на проектното предложение, чрез представяне на презентация. Двете момичетата се представиха изключително достойно и на двата етапа на олимпиадата и в резултат на това в крайното класиране Десислава Христова зае второ място от  осем отличени лауреати в България и получи лауреатско свидетелство, а Доника Донева бе класирана на 19 място от 40 участници..


Да изчистим България!

Нашите ученици активно се включиха и в инициативата „Да изчистим България за един ден“ – 10.05.2015г. Дворът  в училище сега е още по-чист и приветлив, готов за изпращане на абитуриентите.


Млади, умни и красиви …

Днес 08.05.2015 година в нашето училище се влива доза слънчево настроение от достойните ни заместници – Ден на ученическото самоуправление!

 

Областен информационен център град Ямбол
награди учениците от 11в клас в конкурс
за Деня на Европа

От 16 март до 9 май 2015 г. Мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз провежда национална информационна кампания посветена на новите оперативни програми за периода 2014-2020 г. под надслов: „Да създадем ЗАЕДНО България 2020“.

 Тричленно жури оцени макетите по предварително зададени критерии: оригиналност на идеята, прецизност на изпълнението и цялостно художествено въздействие на творбата.

На 7 май, в офиса на ОИЦ-Ямбол, Илиана Бицова, Заместник-кмет на Община Ямбол обяви резултатите от оценяването и оповести номерата на макетите, които се класират на първите три места. Конкурсът беше анонимен и на място бяха отворени пликовете, които съдържат информация за авторите.

С прецизното изпълнение на облагородените места край река Тунджа учениците от 11 в клас в ПГИ „ Г.С.Раковски“ град Ямбол заемат престижното второ място. Младежите получават като награда еднодневна екскурзия до Долината на розите-град Казанлък, където ще посетят музея на розата и храм-паметника в с.Шипка.


ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДА

 

Преподавателката по френски език в ПГИ „Г.С.Раковски“ – Ямбол Марияна Цонкова стана кавалер на Ордена на академичните палми. Орденът й връчи лично посланикът на Република Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, който пристигна в Ямбол на 10 февруари 2015 г. в сградата на професионална гимназия по икономика специално за церемонията. Престижното отличие се връчва за заслуги в популяризирането и изучаването на френски език.

На церемонията присъстваха представители на френското посолство, зам.кметът на община Ямбол Илиана Бицова и Началника на инспектората по образование г-жа Пенка Илиева.

Френските гости бяха посрещнати и приветствани от директора на гимназията г-жа Румяна Никова. Наши възпитаници направиха кратка презентация на училището, а таланти на гимназията  поздравиха  присъстващите.СКЪПИ УЧЕНИЦИ

 Толерантността, състраданието, солидарността са характеристики на зрялата личност. Вие, учениците на ПГИ, ги проявихте в най-висока степен, участвайки толкова активно в благотворителната кампания в подкрепа на Пламена Максимова от 9 в клас.

Ръководството на ПГИ е възхитено от вашето благородство и ентусиазма, с който откликнахте на една човешка драма.

Гордеем се с вас! Вярваме, че материалната и духовна подкрепа, която Пламена получава от всички, ще и помогне да се справи с тежкото заболяване.

Благодарим Ви за урока по човечност!

Бъдете здрави, жизнерадостни и все така съпричастни към човешкото страдание!Ученик от ПГИ „Г. С. Раковски”- гр. Ямбол,
 покори върха на географската наука
в България

 На 16 и 17 април 2011 г. в Благоевград се проведе Седмата национална олимпиада по география. Участниците, победители в общинските кръгове на олимпиадата, бяха разделени в две възрастови групи: младша – до VІІ клас и старша от VІІІ до ХІІ клас. В старшата възраст изключителен успех постигна представителят от Ямболската икономическа гимназия Николай Йонков Йовчев – ученик от ХІІа клас, който беше придружаван от своя учител по география и икономика Тодор Христов Тодоров. В оспорвана надпревара, преминала в три кръга, той успя да наложи своето превъзходство и да завоюва първо място сред 30-те участници – предимно представители на географски паралелки в престижни училища в страната.

Първият кръг, състоящ се от 40 тестови въпроса, отся 7-те най-добри в състезанието.

Още след него Николай успя да поведе в надпреварата с малка преднина пред втория и с голяма пред останалите участници.

Вторият кръг беше също тестови, а третият представляваше публична защита пред участниците и гостите на олимпиадата, като състезателите отговаряха на един изтеглен въпрос за България и един за света. В крайна сметка нашият представител успя да съхрани своята преднина и да финишира като победител в оспорваната надпревара, получавайки суперлативи от всички.

Това е най-големият успех на Ямболската географска школа. След няколко престижни класирания най-после беше покорен и върха.

 


 

Лауреат в ПГИ „Георги Стойков Раковски”

 

Ученичката Диметра Иванова Палазова от 12б клас при ПГИ „Георги Стойков Раковски” – град Ямбол бе класирана на Четвърта национална олимпиада по Гражданско образование, заключителен кръг, който се проведе от 29 април до 1 май 2011 година в град Правец. Диметра представи достойно честта на гимназията след защита на казус и мултимедийно представяне на проект на тема „Да възкресим традициите, да се върнем към началото си”.

Национална комисия по Гражданско образование към МОМН с председател доц. Захари Захариев класира Диметра Палазова на 12 място сред 40 участници (9 – 12 клас) от цялата страна. Освен това ученичката бе удостоена с лауреатско звание.

На 24 май 2011 година при връчване на годишните награди за Просвета и култура на Община Ямбол, Диметра получи сребърен плакет и парична награда.

 
УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
"125 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА
ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ И КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ"


 

През 2010г. община Сливен, съвместно с МОМН организира национален конкурс „125 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България”. Конкурсът беше в три области – за есе, разказ, стохотворение, за рисунка и за мултимедийна презентация. И в трите области бяха изпратени работи на ученици от гимназията. Ученичката Цветелина Тодорова от 12бклас се класира на ІІ-ро място в рубриката за есе, посветено на Съединението.

  

 УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ

НА УЧЕНИЧЕСКОТО ВИЗУАЛНО ТВОРЧЕСТВО

22-24.10.2010 г. гр. Ямбол

 

 

Учениците от кино и фото клуба при ПГИ "Г. С. Раковски” взеха участие в Национален фестивал на ученическото визуално творчество от 22 до 24 октомври 2010 г. състоял се в град Ямбол, където завоюваха много призови места.